Käyttäjä28830
Viestejä2226
 

FQ94SBlWQAEYNRW.jpg

Tätä luontohavaintoa en ole vielä ikinä missään kertonut.

Tämä tapahtui pari kolme vuotta sitten Tampereen Hervannassa joskus toukokuussa ja koskee räkättirastaita.Ne ovat vallanneet alueen muilta rastaslajeilta,koska kerros- talojen väliset pihat ja pienet metsiköt soveltuvat hyvin yhden yhdyskunnan reviireik-si. Ennen oli myös mustarastaita, joista naaraat saattoivat talvehtiakin hyödyntäen mm. suuriksi kasvaneiden orapihlaja-aitojen marjoja, jotka eivät muille juuri kelvan-neet. Myös kulorastaat, loistavat laulajat yrittivät kaupungistumista, mutta vaikka ne ovat isompia kuin räksät ja aloittavat pesimisenkin aikaisemmin, ne eivät pärjää räk-sien laumatoiminnoille. Räksäyhdykunta ei koskaan nuku, vain toiset ovat valveilla ja keräävät ruokaa yölläkin,ja toiset nukkuvat munien tai pienien poikasten päällä. Räk- sät osaavat kaikenlaista sellaistakin, mitä ne tekevät harvoin, esimerkiksi lentää pie-nessä tiiviissä yhdykunnan kokoisessa parvessa, jossa kukin seuraa naapurin lentoa ja tekee samoin. Sellainen parvi saattaa hyökätäkin jonkin vihollisen kimppuun. Ne osaavat myös laulaa ja äännellä tavoilla, joita harvoin kuulee.
 

Kerran olin menossa yöllä noin 2 - 3:n välillä erään reviirin hallussa olleen pihan ja puistikon läpi. Kuului kaunista linnunalulaulua, jonka oli tunnistavinani kulorastaskoi- raaksi. Jostakin kauempaa kuului myös ikään kuin vastaushuilutusta, ilmeisesti lajin naaras. Lauluajankohtakin sopi.

Ensimmäinen laulaja olikin lähellä ja hyvin näkyvissä: muutama metri eteen ja kolme neljä metriä ylös, metsikön, jossa oli räkättiyhdyskunta, ollut joka vuosi niin kauan kuin minä olin siellä päin liikkunut, pohjoisimman koivun ulommaisella oksalla, ison tienristeyksen rajalla. Vastaus kuului seuraavaan kortteliin kuuluvan kerrostalon takaa ja tuntui tulevan lähemmäksi.

Mutta uskokaa tai älkää: tämä lujaa ja kauniisti luritteleva yölaulajasankari oli - RÄ-KÄTTIRASTASKOIRAS! Kulorastas on ihan eri näköinen. Vanha kulorastaskoiras, jotka on parhaita laujajia, muistuttaa ainakin kaukaa ja aamuhämärissä ulkonäöltään harakkaa, melko mustavalkoinen. Tämä oli ruskean-mustan-kirjava, mahastaan siniharmaa ja päästään melko sininen. Toinen laulaja sen sijaan oli ilmeisen aito kulorastasnaaras, jota tämä "sankari" vähän kuin houkutteli.

Mää aattelin, että NYT mää pääsen näkemään oikein PERUS VIERAISSAKÄYNNIN eläinkunnassa - vahinko että käännykkäkamerassa eivät tehot riitä "Vuoden Luontokuvaan"!

MUTTA MITÄ VIELÄ! Kun se kulorastas tuli etuvasemmalta esiin ja lensi johonkin etuoikealle parkkipaikan yksittäiseen lehtipuun kraakkuun, niin silloin mun selkäni ta-kaa lensi hirveellä räpinällä ja raakkumisella matalalla korkeudella ainakin 20 siihen asti täysin hiljaa ollutta räksää ja hyökkäsivät syöksypommittamaan ja varmaan yrittämään nokkaistakin sitä kulorastasneitiä! Joka kauhuissaan pakeni jos pystyi. Ja tämä on taattu tosi.

***

Räksät jaksavat yllättää tiedoillaan.

Muut rastaslajit, esimerkiksi mustarastaat, yrittävät välillä talvehtia Suomessa yksilöinä, mutta räksät ovat ainakin Hervannassa ainakin kerran yrittäneet sitä koko kaupunginosan "populaationa". Ajattelin, että mitenkähän tuon muuton käy, tuleeko niitä takaisin lainkaan, mutta kyllä ne palasivat jopa tavalista aikaisemmin ja arvionimukaan tavallistakin lihavampina. eivät varmaan olleet käyneet Viroa kauempana. Tavllisesti ne muuttavat Itämeren ja Pohjanmeren rannikkoa pitkin ja ovat joulun aikaan Lontoon korkeudella.

 

TÄNÄ PÄIVÄNÄ
7 vuotta sitten
8. tammikuu 2017  ·
Jaettu seuraaville: Julkinen
 
Ihmettelin joulun ja uudenvuoden molemmin puolin, mitkä ihmeen parvilinnut lentelevät hienoja parvilentokuvioita parin kadun kuten Ruovedenkadun ja Insinöörinkadun yläpuolella, useampana erillisenä mutta jotenkin "kommunikoivana" muutaman kymmenen yksilön parvena. Räystäillä niitä myös istui yhdeksännen kerroksen korkeudella, mutta eivät kauheasti tulleet alemmaksi. Ne eivät olleet tilhiä, ne olivat kiertäneet jo aikaisemmin ja putsanneet pihlajat marjoista, ne ovat pienempiä ja parvi pitää koko ajan luonteenomaista ääntä.
Naakkoja tai variksia nämä eivät myöskään olleet: ne taas ovat liian isoja, nämä eivät vaikuttaneet mustilta (joskaan eivät kyllä vaaleiltakaan), pyrstö muistutti enemmän harakkaa. Mutta harakka on vielä huonompi ja kömpelömpi lentäjä kuin varis. Noiden kaikkien varislintujen parvilento on kaoottista, mutta näiden oli "taidetta". Parvessa ei torailtu eikä kiilattu, "kuin yksi mieli", mitä näkee kalaparvilla elokuvissa, ja pääskysillä taivaalla. Mitään äänivinkkiä ei kuulunut.
Aattelin, että jokin eksoottinen pohjoinen parveilulaji on tullut poikkeuksellisen etelään. Muutkin kuin minä olivat kiinnittäneet outoon ilmiöön huomiota.
Sitten pääsin näkemään lähempää, muutama istui tunnistusetäisyydellä Ostoskeskuksen räystäällä, parvi kierteli yläpuolella.
Ne olivat - uskomatonta mutta totta - Hervannassa massoittain pesiviä RÄKÄTTIRASTAITA! Niiden olisi kauan sitten pitänyt lähteä etelämmäksi!
Lähes kaikki muutkin rastaat, mm. mustarastaat ovat yrittäneet talvehtia ja talvehtineetkin, mutta räklät olivat nyt (ja ehkä ennenkin!) yrittäneet MASSATALVEHTIMISTA, kertalaakista elintavanmuutosta pesimäpaikoillaan!
Räkättirastaat ovat ennenkin yllättäneet odottamattomilla taidoillaan: ne osaavat esimerkiksi laulaa hyvinkin kauniisti, matkien muita lajeja kuten laulurastasta ja kulorastasta, mutta ne vaan eivät tee sellaista kuin jossakin "sota-" ja kusetus- (tarkemmin sanoen paskannus-)mielessä ajaessaan noita lajeja pois yhdyskuntansa liepeiltä, ensin houkutellen tai ainakin antaen väärän signaalin laulamalla niiden tyyliin. On nähty ja kuultu, ei epäilystäkään, vaikkakin yöllä. "

***

https://www.facebook.com/fatma.ashour/videos/201412889323102

Screenshot%202024-02-21%20at%2023-43-05%

 

Naakat perveilivat kahtena isona parvena Tampereen metso-kirjaston yläpuolella muuttomenikissä 21.2. 2024 illan pimetessä, kirkas ilma. Kylmät ilmat on tulossa. Muuttaako nekin tähtien mukaan?

Tää on myähäsen muuton enkka. Edellinen on toi räskien 8. 1. 2017. Toiset muuttajat rupee kohta tuleen takasin.